Waarom is verzorging van je huid belangrijk?

Het verzorgen van de huid is voor iedereen belangrijk, ongeacht leeftijd. De huid is het grootste orgaan van je lichaam. Je kunt het verouderen van de huid niet stoppen, maar je kunt het wel vertragen. Roken kun je daarom maar beter vermijden en overmatig zonlicht ook. We leggen je hier meer uit over de werking van de huid, de functies en de huidverzorging in de zomer en in de winter. Om te beginnen is je huid opgebouwd uit een paar lagen. Je hebt een dunne opperhuid en daarin worden je huidcellen allemaal aangemaakt. Maar de opperhuid heeft ook een zure beschermlaag. Deze beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf, zoals de straling van de zon. Daaronder ligt de lederhuid en daarin vind je zweetklieren, spiervezels en bloedvaten. Ook zijn hier nog talgklieren te vinden. De huid wordt hierdoor wat soepeler gemaakt en ook wat steviger. Je hebt ook nog het onderhuidse bindweefsel en daarin worden de vetcellen gemaakt. Deze vormen dan ook direct de onderhuidse vetlaag. Onze huid heeft een aantal belangrijke functies. De huid beschermt ons namelijk tegen ziektekiemen en ook kan via onze huid overtollig vocht worden afgescheiden. Onze lichaamstemperatuur wordt gereguleerd door de bloedvaten in de lederhuid. Dit zijn processen die we niet kunnen missen, ook maakt de huid vitamine D aan, omdat het zonlicht opvangt.

Huid en de seizoenen

We hebben verschillende seizoenen en dat heeft ook weer invloed op de huid. In de zomer is het warmer en de huid vangt dan meer zonlicht op en daardoor zweten we meer. In de winter waait het vaak hard en dan komt er droge en schrale lucht op de huid, waardoor de huid ook wat schraler aan kan voelen en ook daar kunnen we weer wat aan doen. Iedereen wil zijn of haar huid gezond en mooi houden. Er zijn verschillende dingen die je daar aan kunt doen. Als de temperatuur in de zomer hoger is, gaan we meer transpireren. Dat wil zeggen dat de zweetklieren en de talgklieren dan ook harder moeten werken. In de zomer hebben we vaak last van overmatig transpireren en wanneer je je niet goed insmeert krijg je last van een verbrande huid. Gelukkig kun je dat voorkomen door wel goed te smeren! In de zomer is het ook goed om je kleding regelmatig te wisselen en je goed in te smeren als je veel buiten bent. Als we dan naar de winter kijken, dan hebben de zweetklieren en de talgklieren het minder druk. Ze hoeven dan niet zo hard te werken als in de zomer het geval is. Maar ook dan is het van belang dat je je huid goed gaat beschermen. De winter zorgt voor koudere lucht en daardoor kan de huid sneller uitdrogen en ook dat wil je uiteraard voorkomen. Een droge lucht in huis kan ook zorgen voor uitdroging van de huid en daardoor is het aanbrengen van een crème dan vaak een goede keuze. In de winter hebben sommige mensen last van jeuk, rode plekken en kloofjes in de huid. Als je je huid op tijd insmeert kun je daar wat aan doen en kun je zorgen dat je minder last hebt van deze geïrriteerde huid.

Verzorgen van de huid

Het is belangrijk dat je je huid goed verzorgt, ook tegen invloeden van buitenaf. Je zou daarbij kunnen denken aan een dag- en nachtcrème, maar ook aan een stoombad, want ook dat kan de huid erg goed doen! Wanneer je al een vette huid hebt, hoef je geen nachtcrème te gebruiken, want dan kan de huid alleen maar nog vetter worden. Het gaat er om dat je je huid wel goed gaat beschermen en daarom kun je ook maar beter geen zeep gebruiken als je al een vette huid hebt. De aanmaak van talg wordt daardoor namelijk gestimuleerd en dat wil je juist niet. Iedereen heeft een andere huid en daarom is het goed om advies in te winnen welke producten je het beste kunt gebruiken voor jouw huid. Het reinigen van de huid is een goede basis huidverzorging. Wanneer je een droge huid hebt, kan dat veroorzaakt worden door bijvoorbeeld te droge lucht, maar ook door chloor in zwembadwater of door het weer (wind en de zon) of door leven en werken met een CV in de buurt. Ook stress kan daar de oorzaak van zijn. Zorg dat je goed weet wat voor huid je hebt, want daardoor kun je er juist voor zorgen dat je huid niet verder uit gaat drogen. Als je in bad gaat, zou je een badolie kunnen gebruiken die door de huid op wordt genomen en daardoor heb je minder snel kans op een droge huid. Let goed op jouw huidtype en welke producten daarbij passen. Het gebruik van de juiste producten voor het verzorgen van de huid maken het verschil.